Güneş Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Güneş yanığı, cildin güneş ışığına aşırı maruz kalması sonucu oluşan rahatsız edici bir durumdur. Ciltte kızarıklık ve ağrı ile kendini gösterir. Güneş yanığını hafifletmek için soğuk pansumanlar, aloe vera jeli ve uygun kremler kullanılabilir. Ayrıca, su kaybını önlemek için bol sıvı almak önemlidir.
Güneş Kızarıklığı Nasıl Geçer?
09 Eylül 2024

Güneş Kızarıklığı Nasıl Geçer?


Güneş kızarıklığı, güneş ışığına aşırı maruz kalma sonucunda oluşur ve ciltte oldukça rahatsız edici, yanık benzeri etkiler ortaya çıkar. Güneş kızarıklığı, genellikle güneşte uzun süre kalma sonucunda, ortalama 5-6 saat içinde kendini gösterir. Cildin yapısına ve güneş ışığının etkisine bağlı olarak kızarıklığın derecesi farklılık gösterebilir. Cildin üst tabakasında başlayan hasar ilerledikçe etkisini de artırır. Güneş kızarıklığı da bu hasara göre sınıflandırılır. Kızarıklığın geçmesi için yapılacaklar bu sınıflandırmaya göre uygulanmalıdır.

Güneş Kızarıklığını Geçirmek İçin Neler Yapılmalı?


Ciltte oluşan hasara bağlı olarak uygulanacak tedavi belirlenir. Kızarıklık birinci ve ikinci derece olarak sınıflandırılabilir.

Birinci Derece Güneş Kızarıklığı:


Bu türdeki güneş kızarıklığı, ciltte kızarıklıkla beraber ağrıya neden olur. Bu durumda soğuk pansuman yapmak ağrıyı dindirecektir. Ancak pansuman için soğuk su tercih edilmemelidir; bu, cildin kurumasına neden olabilir. En sağlıklı yöntem, bezin arasına konulan buzla yapılan pansumandır. Güneş kızarıklığına iyi gelen kremler de kullanılabilir. Bu tür kremlerin içeriğinde gümüş sülfadiazin, lanolin ya da aloe vera bulunur. Bunlar kızarıklığı geçirmede oldukça faydalıdır. Güneş kızarıklığında önemli olan, cildin kaybettiği sıvıyı yerine koymaktır. Tedavide amaç bu olmalıdır. Ayrıca kızarıklık geçinceye kadar cilde kese yapılması ve cildi tahriş edebilecek giysilerin giyilmesi sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Ağrının azaltılması da önemlidir. Bunun için parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilir. Ancak aspirin kullanımından kaçınmak gerekir. Aspirin, kan dolaşımını hızlandırarak cilde zarar verebilir. Özellikle küçük yaştaki çocuklara kesinlikle aspirin verilmemelidir. Düzenli olarak cilde bu tedavilerin uygulanması halinde, 2-3 günde güneş kızarıklığı ilk etkisini kaybedecektir.

İkinci Derece Güneş Kızarıklığı:

Bu derecedeki kızarıklıklarda cilt, güneş ışığına daha fazla maruz kalmıştır ya da cildin hassas yapısı nedeniyle kızarıklığın etkisi artmıştır. Kızarıklığa eşlik eden ciltte su toplaması gibi etkiler olur. Bu durumda uygulanan tedaviye daha fazla önem verilmelidir. Ağrı da daha fazla olacağından, uygun ağrı kesici ilaçlar alınmalıdır. Vücudun su kaybını gidermek için de alınan sıvı miktarı artırılmalıdır. Güneş kızarıklığı olan cilde sürülen kremler arasında kortizon içerenler tercih edilmelidir. Ciltte oluşan ödem daha fazla olduğundan, bu kremler daha faydalı olacaktır. Kremlerin yanında Bepanten tarzı kremler de kullanılırsa, kızarıklık daha kolay yatışacaktır.

Güneş Kızarıklığı İçin Basit Önlemler Nelerdir?

  • Cildin yatışması için alınacak ılık bir duş hemen etkisini gösterecektir.
  • Ciltteki ısının düşmesini sağlayacak, iltihabı yatıştıracak karbonat ve lavanta esansiyel yağları kullanılabilir.
  • Kızarıklık olan cilde aloe vera jeli sürülmesi hemen cildi rahatlatır.
  • Soğuk siyah çay güneş kızarıklığına iyi gelir.
  • Güneş kızarıklığı olan cildin su toplaması durumunda, enfeksiyonu engellemek için ekinezya çayı cilde sürülebilir.
  • Soğuk salatalığı dilimleyerek kızarıklık olan cilde sürmek de cildin yangısını alacaktır.
  • Poşet içindeki buz kalıplarını güneş kızarıklığı olan ciltte gezdirmek oldukça rahatlatıcı olacaktır. Özellikle ilk gün kızarıklık nedeniyle zor bir gece geçirebilirsiniz. Bu önlem size çok faydalı olacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Tuğsan 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Güneş kızarıklığı oluştuğunda cilde kese yapmamam gerektiğini öğrendim. Peki, cildi tahriş edebilecek giysiler giymekten kaçınmak neden bu kadar önemli? Ayrıca, hangi ağrı kesicileri kullanmalıyım ve aspirin neden önerilmiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Tuğsan,

Güneş kızarıklığı yaşadığında cildini tahriş edebilecek giysiler giymekten kaçınmak, zaten hassas olan cildinin daha fazla zarar görmesini önlemek için önemlidir. Sert veya dar giysiler cildini sıkıştırabilir, sürtünme yaratabilir ve bu da iyileşme sürecini geciktirebilir. Bunun yerine, pamuklu ve bol giysiler tercih etmen daha iyi olur.

Ağrı kesici olarak parasetamol veya ibuprofen kullanabilirsin. Bu ilaçlar hem ağrıyı hafifletir hem de inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. Aspirin ise kanı sulandırabilir ve bazı durumlarda cilt altında kanama riskini arttırabilir, bu nedenle genellikle güneş yanığı tedavisinde önerilmez.

Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda iyileşirsin!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Makatta Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
Makatta Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
Sivilce Kızarıklığı Nasıl Geçer?
Sivilce Kızarıklığı Nasıl Geçer?
Memede Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
Memede Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
Cilt Kızarıklığına Ne İyi Gelir?
Cilt Kızarıklığına Ne İyi Gelir?
Deride Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
Deride Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi