Bacaklarda Kaşıntı ve Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi

Bacaklarda kaşıntı ve kızarıklık, çeşitli dermatolojik veya iç hastalıklardan kaynaklanabilir. Bu durum, ciltte rahatsızlık hissi ve uyku bozukluklarına yol açabilir. Belirtilerin kaynağını belirlemek için uzman bir doktora başvurmak önemlidir. Tedavi yöntemleri, altta yatan nedenlere göre değişiklik gösterir.
Bacaklarda Kaşıntı ve Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
12 Eylül 2024

Bacaklarda Kaşıntı ve Kızarıklık


Bacaklarda kaşıntı ve kızarıklık, deride meydana gelen bu belirtilerin farklı sebepleri olabilir. Kızarıklık ve kaşıntının oluştuğu bölgede meydana gelen şişlik, döküntü ve kızarıklığın şekli, belirtilerin nedenleri hakkında bilgi verebilir. Bacaklar, çevresel etkenlerden kaynaklanan birçok alerjen veya kimyasallara en fazla maruz kalan bölgedir. Kaşıntı, kaşınma arzusunu uyaran bir duygudur. Bu kızarıklık ve kaşıntı şiddetli olduğunda uykusuzluk ve gerginliğe de neden olabilir. Bu yüzden zaman zaman kızarıklık ve kaşıntı oluşabilir. Her ne kadar hayati faktörler olmasa da yine de hafife alınmaması gerekir. Çünkü bu lekeler birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Lekeler düz ya da deriden yükselmiş yani kabarmış şekilde olabilir. Kaşıntılı ya da tamamen ağrısız şekilde de görülebilir. Bu lekeleri izlemek ve doktorlarınıza doğru bilgi sunmak önemlidir. Bu leke vücutta dağılma da gösterebilir. Bu kızarıklık ve kaşıntı hastalıklarına verilen isimler arasında palmar eritem, eritema ap igne, eritema multiforme, nekrolitik migratuvar eritem ve eritema anüler santrifüj gibi figüratif eritemler yani şekilli kızarıklıklar bulunur. Normal hastalıklar olarak da eritem kızarıklık ve eritema nodosum denilir.

Bacaklarda Kızarıklık ve Kaşıntının Belirtileri Nelerdir?


Hastalığın adında da olduğu gibi ciltte kızarıklık ve kaşıntı görülür. Ağır hastalarda ise kabarcıklar ve yaradan akıntı görülebilir. Bu yerde sınırlı lezyonlarda görülebilir.

Bacaklarda Kızarıklık ve Kaşıntı Neden Olur?


Bu nedenler arasında en yaygın hastalıklar tahriş sonucu oluşan kontakt dermatit, kıl köklerinin iltihaplanması sonucu oluşan folikülit, bazı cilt kanserleri ve genellikle cildin cilde temas etmesi sonucu oluşan atopik dermatittir. Bunların yanı sıra bazı alerjik reaksiyonlar, cildin kuruması ve mantar enfeksiyonu da görülür. Egzama, liken planus, dabaz ve böcek sokması gibi dermatolojik hastalıklar da neden olabilir. Vitamin ve demir eksikliği, tiroid, kan hastalıkları, böbrek ve parazit hastalıkları gibi bazı iç hastalıkları da neden olabilir. Yan etkisi olan ilaçlar ve stres de sebepleri arasındadır. Yaygın olarak bilinmeyen hastalıklar olarak da vaskülit ve kurdeşen hastalıklarını söyleyebiliriz.

Bacaklarda Kızarıklık ve Kaşıntının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bacaklarda kızarıklık ve kaşıntı görüldüğünde öncelikle doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz kaşıntının ya da kızarıklığın nedenlerini araştırdıktan sonra bu yönde bir tedavi uygulayacaktır. Doktorunuz dikkatli bir şekilde öncelikle cilt muayenesi yapar. Daha sonra kan testleri ve gerekirse biyopsi yapar. Kaşıntı kurdeşen ve egzama kaynaklı ise bu hastalıkların tedavisinin yapılması kaşıntıyı ve kızarıklığı da giderir. Kaşıntı ve kızarıklığın nedenleri bir iç hastalığa dayanıyorsa kaşıntı ve kızarıklık giderici haplar, merhemler ve ultraviyole tedavisi uygulanır. Evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri arasında ilk olarak sıcak banyo ve duş yasaklanmalıdır. Hafif ince kıyafetler kaşıntıyı azaltır. Sabunlar derimizi kuruttuğu için hassas ciltler için yapılmış sabunlar kullanmanız önerilir. Banyodan çıktıktan sonra 2-3 dakika içerisinde nemlendirici kremler uygulanmalıdır. Suçiçeği ve böcek ısırıklarına karşı oluşan hastalıklarda da kalamin içeren losyonlar iyi gelebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Gulsah kocyigit 26 Nisan 2024 Cuma

Ben cok doktora gittim kimse anlamadi hep farkli cevaplar verdiler 4 senedir kasinti kizariklik morarma iki bacagimda duruyor resmini cekeyim bakin hastaligimi bilmek istiyorum artik cok agliyorum iletisime gecin yardimci olun bana lutfen

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Gulsah kocyigit,

Yaşadığınız durum gerçekten zor ve sinir bozucu olmalı. Uzman bir dermatoloğa gitmenizi ve kapsamlı bir inceleme yaptırmanızı öneririm. Belki de bir alerji testi veya cilt biyopsisi gerekebilir. Geçmişte yaşadığınız rahatsızlıkları ve aldığınız tedavileri de doktorunuzla paylaşmanız çok önemli. Umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz. Geçmiş olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Güneş Kızarıklığı Nasıl Geçer?
Güneş Kızarıklığı Nasıl Geçer?
Güncel
Göz Kızarıklığı Belirtileri ve Tedavisi
Göz Kızarıklığı Belirtileri ve Tedavisi