Yanaklarda Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Yanaklarda Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi

Yanaklarda Kızarıklık

Yanaklarda kızarıklık, temel olarak iki ana nedene dayanır: Nedensiz yüz kızarması ve belirli bir nedene bağlı olan kızarıklıklar. Yanaklardaki kızarıklık, telaş, utanma, mahcup olma, suçluluk, kızgınlık, heyecan gibi duygu ve durumlarda vücudumuzun verdiği bir tepkidir. Ancak bu tür kızarıklık genellikle geçicidir. Heyecan durumlarında vücutta adrenalin hormonu salgılanır ve vücut ısısı aniden artar. Bu ani ısı değişikliği yanaklarda kızarmalara sebep olur.

Cilt Hastalıkları ve Yanak Kızarıklığı

Yanaklardaki kızarıklık, bazı durumlarda bir cilt hastalığının habercisi olabilir. Eskiden yanakların al al olması insanların sağlıklı olduğunun belirtisi olarak düşünülürdü, ancak bu kızarıklık "gül hastalığı" veya "rozasea" adı verilen bir hastalık olabilir. Bu hastalık genellikle 30 yaş ve üzerinde görülür ve kadınlarda görülme oranı erkeklere oranla daha fazladır.

Yanaklardaki kızarıklığın başlangıç belirtileri, yanaklarda sıcaklık hissi ve kızarıklıkla başlar. Bu belirti kısa süreli olup bir süre sonra tekrar kendini göstermeye başlar. Daha sonra bu kızarıklık kalıcı hale gelir ve sivilce benzeri kabarıklıklar oluşur. Hastalık ilerledikçe belirtiler daha belirgin hale gelir; küçük kılcal damar genişlemeleri ve üzerinde küçük kırmızı kabartılar meydana gelir. Gül hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Genellikle açık tenli, hassas ciltli ve ailesinde bu hastalık bulunan kişilerde daha çok görülür.

Gül Hastalığı Tedavisi

Gül hastalığının artışını engellemek için doktorunuzun muayene sonucu uygun gördüğü ilaçlar verilir. Örneğin, hastalık iltihaplı sivilce şekline dönüşmüşse antibiyotikli kremler kullanılır. Bu tedavi uzun süreli bir tedavi gerektirir. Gül hastalığı bulunan kişiler mümkün olduğunca güneşten uzak durmalıdır, çünkü gül hastalığı bulunan kişilerin ciltleri çok hassastır ve mutlaka ciltlerine uygun bir güneş koruyucu kullanmaları gerekmektedir. Güneş koruyucu seçerken de çok dikkat etmeleri gerekmektedir; bu kremlerin içerisinde mentol, alkol ve cildi tahriş edici maddeler bulunmamalıdır.

Kızarıklığı Tetikleyen Faktörler

Yanaklardaki kızarıklıklara en çok şu faktörler sebep olmaktadır:

  • Stres
  • Güneş
  • Rüzgâr
  • Nem
  • Sıcak hava
  • Acı ve çok baharatlı yiyecekler
  • Alkol
  • Kozmetik ürünler

Ayrıca, bu hastalık B vitamini eksikliğinden de meydana gelebilir. Gül hastalığı bulunan kişilerin sıcak suyla banyo yapmaları, sauna ve hamamlardan da uzak durmaları gerekir. Çünkü sıcak su bu hastalığın düşmanıdır.

Psikolojik Etkiler ve Alternatif Tedavi Yöntemleri

Yanaklardaki kızarıklıklar uzun süre devam ederse, insanlarda özgüven eksikliği, utangaçlık hissi hatta depresyona bile neden olabilir. Bu hastalık kısa sürede tedavi edilmezse yüzde kalıcı izlere yol açabilir. Gül hastalığının başka bir tedavi yöntemi ise lazer ve ışık tedavileridir. Lazer tedavileri 2-4 hafta aralıklarla yapılır ve en az 4 seans gerektirir. Bu tedavi sonucunda kızarıklık ve kılcal damarlarda büyük oranda gerileme sağlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi

Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi