Bebeklerde Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Bebeklerde Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kızarıklık

Bebeklerde kızarıklık, vücudun çeşitli bölgelerinde etkili olabilir. Yüz, kol ve bacaklar, göğüs, koltuk altı, popo, genital bölge ve gözlerde kızarıklık en fazla görülenleridir. Bunların her biri çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bebeklerin hassas cildi her zaman özen ister. En küçük bir ihmal bile cildin tahriş olmasına, kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi sorunların yaşanmasına neden olabilir. Ailelerin en fazla tedirgin olduğu sorunlardan biri budur. Çünkü bebeklerde kızarıklık bazen ciddi sorunların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle her türlü kızarıklığın nedeni belirlenmeli ve gereken önlemler alınmalıdır.

Bebeklerde Kızarıklık Neden Olur?

Pişik:

Bebeklerin vücudunda görülen kızarıklığın en bilinen nedenlerinden birisi pişik sorunudur. Pişik nedeniyle oluşan kızarıklık genellikle bez bölgesinde idrar ve dışkının neden olduğu tahrişten, ishal yüzünden oluşan tahrişten, kandida mantarı denilen mantar enfeksiyonundan ya da aşırı terleme nedeniyle oluşabilir. Bu bebeklerde oldukça yaygın görülür. Mantar enfeksiyonu nedeniyle oluşan pişik daha çok popo ve genital bölgede etkili olur. Eğer ağız bölgesini etkilerse buna aft ya da pamukçuk adı verilir.

İsilik, Egzama, Sıcak Döküntüsü:

Bebeklerde sıcağın etkisiyle görülen terleme yüzünden ortaya çıkan döküntü gibi kızarıklıklar oldukça rahatsız edici olur. Bunlara kaşıntı sorunu da eşlik edebilir. Sıcak havalarda bebeklerin kat kat giydirilmesi de bu sorunun yaşanmasına neden olabilir. Bu tür kızarıklıklara engel olmak için bebekleri ortama uygun giydirmek, sıkça banyo yaptırarak serinlemelerini sağlamak ve cildini kuru tutmak gerekir. Giysilerinin pamuktan olması, cildini nemlendirecek kremlerin, losyonların kullanılması da önemlidir. Bu önlemler alınmadığı takdirde kızarıklık alevlenir ve kaşıntılı hale gelebilir. Bazı kızarıklıklar hastalık belirtisi olarak da oluşabilir. Bebeğinizde böyle bir durumun varlığından şüphe duyarsanız hemen doktora götürmeyi ihmal etmemelisiniz.

Kurdeşen (Ürtiker):

Bebeklerin cildinde ortaları kabarık ya da kabarık olmayan kırmızı lekeler şeklinde kızarıklıklar oluşursa, bunun nedeni ürtiker olabilir. Bu tür kızarıklıklar oldukça kaşıntılı olur. Sebebi ise besinler, ilaç alerjileri ya da enfeksiyonlar olabilir. Bebeklerde kızarıklık sebebi ürtiker olursa, hemen tedavisi yapılmalıdır. Ancak bu tür kızarıklıklar kısa sürede kendiliğinden de yok olabilir.

Enfeksiyonlar:

Bebeklerde kızarıklık enfeksiyonlar sonucunda gelişebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından etkilendikleri zaman bebeklerin gözlerinde kızarıklık, burun çevresinde, yüzünde yanaklarında kızarıklık oluşabilir. Bu tür kızarıklıklar soğuk hava nedeniyle de oluşabilir.

Darbe, Travma, Çizik Gibi Nedenler:

Bu tür etkenler de bebeklerde kızarıklık sorununun yaşanmasına neden olabilir. Bebekler bu dönem sıkça düşebilir, vücudunun herhangi bir yerinde bu yüzden kızarıklık oluşabilir. Tırnakları uzun olursa, kendi cildini çizebilir, kızarıklığa neden olabilir. Önemli olan kızarıklığın sebebinin belirlenmesidir. Şiddetli darbelere maruz kalırsa, bu bebeğiniz için tehlikeli olabilir.

Bebeklik Dönemi Hastalıkları:

Bu çağda özellikle kızamık, su çiçeği gibi bulaşıcı hastalıklar nedeniyle oluşan kırmızı döküntüler kızarıklığa neden olabilir. Bunlar hastalık belirtisi olduğundan, bebeklerin doktora götürülmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Bebeklerde kızarıklık her zaman ciddiye alınması gereken bir sorundur. Bu nedenle aileler dikkatli olmalıdır.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler:

Bebeklerde kızarıklığı önlemek ve cilt sağlığını korumak için şu önlemler alınabilir:

  • Bebek bezi sık sık değiştirilmeli ve cilt temizliği yapılmalıdır.
  • Islak mendiller yerine su ve pamuk kullanılmalıdır.
  • Doğal ve hipoalerjenik ürünler tercih edilmelidir.
  • Bebekler aşırı sıcak ve nemli ortamlardan korunmalıdır.
  • Bebeğin cildi düzenli olarak nemlendirilmelidir.

Bebeklerde kızarıklık, çoğu zaman basit tedbirlerle önlenebilir ve tedavi edilebilir. Ancak, ciddi durumlarda mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kızarıklık Nasıl Geçer?

Kızarıklık Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Güncel

Vücutta Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi

Vücutta Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Güneş Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Güneş Kızarıklığı Nasıl Geçer?