Deride Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi

Deride kısaralık, çevresel faktörler veya alerjik reaksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumun çeşitli sebepleri bulunmaktadır; mantar enfeksiyonları, alerjiler, kuru cilt ve deri hastalıkları gibi faktörler kısaralık oluşumuna yol açabilir. Belirtilerin takibi ve gerektiğinde uzman desteği önemlidir.
Deride Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
02 Eylül 2024

Deride Kızarıklık


Derinin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen kızarıklık durumu, genellikle çevresel faktörler veya alerjik reaksiyonlar sonucu meydana gelmektedir. Derinin alerjiye sebep olan bir maddeyle temas etmesi, alerjik reaksiyona yol açar. Ancak, deride meydana gelen tüm kızarıklıkların sebebi alerjik reaksiyonlar değildir.

Deride kızarıklık genellikle alerjik reaksiyonlarla ilişkilidir. Derinin alerji oluşturan herhangi bir maddeyle temas etmesi sonucu verilen tepkiye alerjik reaksiyon denir. Alerjik reaksiyonların başlıca belirtileri arasında deride kızarıklık ve kaşıntı bulunur. Ancak, deride oluşan kızarıklıkların tümünün nedeni alerji değildir. Kızarıklığın sebebini anlamak için kızarıklığın şekli, deride şişlik veya dökülmenin olup olmadığını belirlemek çok önemlidir.

Deride Meydana Gelen Kızarıklıkların Sebepleri Nelerdir?


Deride kızarıklık oluşumunun birden fazla sebebi olabilmektedir. Bu sebepler şunlardır:
  • Mantar Enfeksiyonu: İnsanlarda daha çok vücutlarının ayak kısımlarında meydana gelen mantar enfeksiyonu sonucunda deride kızarıklık meydana gelebilmektedir. Mantar enfeksiyonu rahatsızlığında enfeksiyonun ilk belirtisi deride oluşan etrafı kırmızıya yakın halkalardır. Rahatsızlık ileri evreye ulaştığında ise deri üzerinde kaşıntıların artması ve deri dökülmeleri görülmektedir. Mantar enfeksiyonu kişinin en çok el ve ayak parmaklarında, genital bölgesinde ve saçların deri kısımlarında oluşmaktadır. Deride kızarıklık meydana gelmesi rahatsızlığın sebebi mantar enfeksiyonundan kaynaklı olabilmektedir. Bu hastalığın tedavisi için genellikle reçete ile satılan kremler veya merhemler kullanılmaktadır. Bu sebeple de kişinin hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekmektedir.
  • Alerjik Reaksiyon: Derinin alerjiye yol açma olasılığı olan alerjen maddeyle temas etmesi durumunda kişide alerjik reaksiyon olma olasılığı bulunmaktadir. Alerjik reaksiyon oluşmasına sebep olan alerjen maddeler her kişide farklı olabilmektedir. Ancak alerjik reaksiyon rahatsızlığından kaynaklanan sonuçlar neredeyse her kişide aynı olmaktadır. Bu rahatsızlığa sebep olan alerjen maddeler deterjan, günlük yaşamda ev temizliğinde kullanılan temizlik maddelerinden herhangi biri, şampuan veya sabun olabilmektedir. Deride kızarıklıklar veya kaşıntıların olması bu hastalıkta başta gelen belirtiler arasında yer almaktadır. Alerji sebebiyle oluşan derideki kızarıklar çoğunlukla bir ya da iki saat sürmekte, daha sonra ise kendiliğinden yok olmaktadır. Bu sebeple oluştuğu düşünülen kızarıklıkların daha uzun süre devam etmesi ve deri üzerinde şişlik veya deri dökülmesi gibi belirtilerin de mevcut olması halinde kişinin hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekmektedir.
  • Derinin Aşırı Kuru Olması: Derinin normalden fazla kuruması veya kişinin kuru bir cilde sahip olması durumu deride kızarıklık sorununun yaşanmasına sebep olabilmektedir. Özellikle de kişinin çok fazla nemsiz ve kuru bir ortamda bulunması sebebiyle deride kızarıklık oluşumu çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu durumun son bulması için kişi nemlendirme özelliği olan krem veya merhemler kullanıp, cildin nemli kalmasını ve bu şekilde kızarıklıkların oluşmamasını sağlayabilmektedir.
  • Deri Hastalıkları: Deride kızarıklıkların mevcut olması sedef hastalığı ve benzer deri hastalıklarının belirtisi olabilmektedir. Deride meydana gelen bu kızarıklıklar tek başına herhangi bir deri hastalığının belirtisi olmamaktadır. Bununla birlikte deride var olan başka belirtilerinde hastalığın tam olarak teşhisinin konulabilmesi açısından önemi büyüktür. Deride meydana gelen kızarıklıkların normalden daha uzun bir süre mevcut olması ile deride dökülmeler ve şişlikler gibi normal olmayan başka belirtilerin de olması halinde kişinin en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekmektedir. Geçmiş olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Müheymin 04 Ağustos 2024 Pazar

Derimde oluşan kızarıklığın sebebi mantar enfeksiyonu olabilir mi? Ayak parmaklarımda kırmızı halkalar ve kaşıntılar var. Bir uzmana başvurmamı tavsiye eder misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Müheymin,

Belirtileriniz: Ayak parmaklarınızda kırmızı halkalar ve kaşıntılar bulunması mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir. Mantar enfeksiyonları genellikle bu tür kızarıklıklar ve kaşıntılarla kendini gösterir.

Uzman Tavsiyesi: Kesin bir teşhis ve uygun tedavi için bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim. Dermatolog veya aile hekiminiz bu konuda size yardımcı olabilir ve gerekli tedaviyi önerebilir.

Evde Önlemler: Bu süre zarfında, ayaklarınızı kuru ve temiz tutmaya özen gösterebilir, pamuklu çoraplar giymeyi tercih edebilirsiniz. Ancak, kesinlikle bir uzman görüşü almadan ilaç kullanmamalısınız.

Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Yüzde Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
Yüzde Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Makatta Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
Makatta Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Boyunda Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi
Boyunda Kızarıklık Belirtileri ve Tedavisi